Roeien

 

Als je roeit ben je aan het sporten en kun je tegelijkertijd genieten van de natuur. Bij mooi weer of met wind en regen, het gevoel als je met de boot door het water glijdt, is niet te beschrijven, dat moet je ervaren! En of je nu 10 of 85 jaar bent, roeien is voor iedereen.

 

Waarom instructie?

Roeien is een gezonde en technische sport. De roeitechniek bestaat uit de juiste bewegingsvolgorde, stabiliteit, coördinatie en timing. Wanneer je de roeibeweging niet goed aanleert kun je blessures krijgen. Daarom krijgt ieder nieuw lid instructie.

Tijdens de instructieperiode krijg je daarnaast informatie over het juiste gebruik van de boten en leer je sturen. Als stuurman/-vrouw ben je namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van de roeiers.

Hoe krijg je instructie?

Je krijgt, samen met andere nieuwe leden, instructie van een ervaren lid van de vereniging. Meestal vindt de instructie plaats op een vast tijdstip in de week. Het instructieseizoen loopt vanaf begin april tot begin oktober.

Wat doe je na de instructieperiode?

Na een paar maanden instructie heb je meestal de grondbeginselen van het roeien wel onder de knie en kun je examen doen. Voor de meeste beginners is dat in september. Als je het examen hebt gehaald kun je zelfstandig met een ploeg gaan roeien.

Echt lekker roeien leer je uiteindelijk door het regelmatig te doen, ook in de wintermaanden. De meeste leden roeien ongeveer één keer per week in een ploeg, maar je kunt je soms ook bij meerdere ploegen aanmelden zodat je vaker kunt roeien. Er wordt zowel door de week als in het weekend geroeid.

instructie-vlot
 
houten-roeiboot

Vloot

In de loods liggen verschillende roeiboten. Er zijn skiffs, coastal skiffs, wherry’s, C-boten en gladde (wedstrijd)boten. De meeste zijn van kunststof maar er liggen ook prachtige klassieke houten boten tussen. Daarnaast is de vereniging trotse eigenaar van een Finse Kerkboot, een unieke houten roeiboot voor 14 roeiers en een stuurman.

In het roeiboek staat beschreven welke boten er zijn en aan welke eisen je moet voldoen om erin te mogen roeien.

De meeste boten zijn uitsluitend beschikbaar voor de leden van de vereniging. Enkele wherry’s en C-boten kunnen door roeiers van andere verenigingen gehuurd worden. Ook de Finse kerkboot is beschikbaar voor roeiers van andere verenigen. Informatie hierover vind je hieronder.

 

Roeiboot huren

Het is mogelijk om verschillende boten te huren. We hebben wherry's te huur, een C4 en een Finse kerkboot. In de kerkboot kun je boordroeien met 14 roeiers en 1 stuur. Je kunt er goed met verschillende niveaus in roeien. De boten van de Geeuw zijn niet te huur voor commerciëel gebruik.

Tijdens een bezoek van een groep Finnen aan Sneek klikte het zo goed dat een groep van De Geeuw werd uitgenodigd om deel te nemen aan de Karlia Soutu, een toertocht van 205 kilometer over de Karlische meren. De groep werd zo enthousiast dat de vereniging in 2003 besloot om de kerkboot aan te schaffen. Frans Middelhoff vertelde dat het destijds het idee was om meerdere verenigingen te inspireren hetzelfde te doen zodat er wedstrijden mee geroeid zouden kunnen worden. Door het formaat van de boot (twaalf meter lang en twee meter breed) en de vaste dollen, waardoor de spanwijdte tijdens het roeien ruim zeven meter is, bleek de aanschaf van een dergelijke boot voor veel verenigingen geen optie.

Informatie over het huren van de Finse kerkboot

De Finse kerkboot ligt op het terrein van De Geeuw in Sneek en kan daar eenvoudig te water. Voor roeiverenigingen is deze boot te huur voor € 275 per dag. Vanaf drie aaneengesloten dagen geldt een korting.
Wilt je meer informatie over de Finse kerkboot of deze unieke boot huren? Neem dan contact op met de kerkbootcommissie via toobkrek.[antispam].@degeeuw.nl

 

Informatie over het huren van een reguliere roeiboot

Verhuur aan niet-leden

Ben je geen lid van de vereniging, maar wil je wel roeien in de omgeving van Sneek? We bieden de mogelijkheid om één of meerdere dubbelwherry’s te huren. Deze boten zijn voor 2 roeiers en 1 of 2 mensen op de stuurplaats. De kosten bedragen € 10 per persoon per dag en een borgsom van € 200 per verhuur.
Wilt je meer informatie over de wherry’s of over de verhuur? Neem dan contact op via ruuhrevtoob.[antispam].@degeeuw.nl.

Verhuur aan leden

Leden mogen in overleg met Jonneke Brunet of de materiaalcommissaris twee keer een introducee, die voor de betreffende boot de roeivaardigheid bezit, gratis mee laten roeien conform de reguliere afschrijfregels.
In overleg kan de boot langer dan de gebruikelijke duur van 2 uur afgeschreven worden.

proefles-wherry-1
 
kerkboot-tocht-1
 

Midweekroeien

Recreatief roeien in een sportieve en prettige sfeer bij eigen en andere verenigingen in heel Nederland op een doordeweekse dag.
 
Het doel van midweekroeien is kennismaken met nieuw roeiwater en uitbreiding van de sociale contacten in de toerroeiwereld. Het sportieve, recreatieve en sociale element staat voorop.
De deelnemende verenigingen organiseren midweekroeitochten in eigen vaargebied, waarbij gebruikgemaakt wordt van de boten van deze vereniging, vaak tegen een kleine vergoeding.
Deelname is mogelijk door iedereen met roei- en stuurervaring op scullen en sturen II niveau. Je moet een C4 vertrouwd kunnen roeien en sturen. Roeiers van alle leeftijden zijn welkom.

Voor vragen over midweekroeien kun je contact opnemen met Jeannette Hebly (zie ledenlijst op ledengedeelte) of een mail sturen naar siraterces.[antispam].@degeeuw.nl.