De Geeuw
De Geeuw
ZOEKEN: zoek
VAARVERBOD
Home | Geschiedenis

Geschiedenis van Roeivereniging De Geeuw

In 1984 werden er door een aantal oud-roeiers uit IJlst en Sneek tegelijkertijd initiatieven ontwikkeld om tot oprichting van een roeiclub te komen. Gelukkig vond men elkaar en men richtte maart 1985 een brief naar de gemeente Sneek met de vraag om de landtong en de dode arm van de Geeuw te kunnen gebruiken voor' het oprichten van een gebouw voor een roeiclub tevens werd er gevraagd naar de mogelijkheid van subsidie.
Het stuk landtong paste niet in de visie van de gemeente maar men bood een stuk grond aan bij het oude "Balkengat " van houthandel ter Horst dat voor 40% bebouwd mocht worden. (De huidige locatie).

Een kleine geschiedenis van de Marie Louise

Uit het verhaal kan direct geconcludeerd worden dat onze Marie Louise dus tussen 1879 en 1887 gebouwd moet zijn en ongeveer  135 jaar oud is. Voorwaar een museumstuk dat door inspanningen van onze vereniging goed geconserveerd is ,eerst in de jaren 1987/1988 door een geweldige opknapbeurt en daarna in 1999 waarbij ook de originele, opklapbare riggers vervangen zijn door moderne roestvrijstalen vaste riggers omdat de boot rechts over links stond met een ruim verschil,hetgeen voor de links boven rechts gewenden,een wanhoop was.

Daardoor wordt de Marie Louise nog graag gebruikt, want de boot is geliefd vanwege zijn prachtige vorm en roeigemak waarbij de boot prachtig door het water glijdt.

SPONSOREN:

finx
webdesign studio vet!