De Geeuw
De Geeuw
ZOEKEN: zoek
VAARVERBOD
Home | Nieuws | Nieuwsbrief juni 2017

Nieuwsbrief juni 2017

Friese Verrassingstocht op zaterdag 1 juli

De toercommissie organiseert op zaterdag 1 juli een verrassingstocht in ons eigen mooie Friese roeiwater. We vertrekken vanaf het vlot van De Geeuw om 9.00 uur. Deze tocht van ± 25 km  is ook geschikt voor leden die in een wherry roeien. We verwachten rond 16.00 uur weer aan het vlot in Sneek te zijn. Aanmelden voor deze tocht kan via het aanmeldformulier in de kantine.
 

Cryptotocht Amsterdam

Op zondag 17 september a.s. doen wij weer mee aan de Cryptotocht in Amsterdam. De Cryptotocht is meer dan alleen maar roeien door de grachten van Amsterdam. Het is een spannende puzzeltocht waardoor je Amsterdam op een andere manier leert kennen. Lijkt het je leuk om met ons mee te gaan, wil je de uitdaging aangaan en ben je nieuwsgierig wat Amsterdam nog meer te bieden heeft? De toercommissie heeft drie Wherry's bij RZV Poseidon weten te reserveren zodat we met 12 mensen kunnen deelnemen. 

De kosten voor deze bijzondere dagtocht zijn 49 € p.p. Dit zijn de kosten voor de tocht, de botenhuur, het diner en de reis naar Amsterdam en terug.  Lunch nemen we zelf mee. We vertrekken ’s morgens om acht uur bij de Geeuw en komen 's avonds na een heerlijke dag en een lekker diner (dat hopen we) weer terug. Over het vervoer maken we afspraken zodra we weten wie er allemaal meegaan. De inschrijflijst komt binnenkort op het prikbord te hangen.
 

Van de instructiecommissie

Er wordt heel enthousiast gelest! 
5 groepen gaan op voor scullen en sturen 1
3 groepen zijn bezig voor scullen en sturen 2 
en 1 groep bekwaamt zich voor scullen 3..
Helaas staan er nog 6 mensen op de wachtlijst voor scullen 1, omdat we te weinig instructeurs hebben.
 
De Skiffweek had dit jaar het weer mee! Weinig  wind en aangename temperaturen dat alle omstandigheden werkten mee om ontspannen in de skiff te varen. Bart en alle andere instructeurs/ helpers in volgboten bedankt voor jullie inzet! Van de 10 deelnemers gaan twee groepjes meteen door; voor de anderen zoeken we nog een instructeur.
 
De roei-examens worden dit jaar gehouden op dinsdagavond 4 juli. Een eventuele  herkansing hebben we gepland op woensdagavond 19 juli. Heb je vragen over de examens overleg met je instructeur of benader de instructiecommissie.
 

Oproep: kom jij lesgeven?

We zoeken nieuwe enthousiaste leden die les willen geven! Je hoeft niet alle diploma's te hebben! Heb je scullen 2 dan kun je al scullen 1 geven. Als je zelf kunt roeien en er plezier in hebt, kun je dit anderen ook leren. Je leert er bovendien zelf beter roeien door! Wij zijn er altijd om vragen over oefeningen, problemen te beantwoorden en mee te kijken.Het is een plezier om te zien hoe beginners de roeihaal oppikken en blij in de boot zitten. Zo houden we een vereniging waar iedereen zich kan aanmelden en genieten van onze mooie roeisport.
 
In oktober zijn we van plan om voor instructeurs een praktijk-dagdeel te plannen. Zo kun je ervaren dat het reuze meevalt om je kennis over te dragen. Met elkaar lukt het ons altijd. Meld je aan bij: Ieke, Geertrui, Afke of mail naar: Instructie.de.geeuw@gmail.com 
 

Kom jij de instructiecommissie versterken?

De instructie commissie is op zoek naar drie enthousiaste nieuwe leden. De commissie organiseert alle instructie op de Geeuw. Denk aan de eerste jaars in het voorjaar, de skiffweek, de jeugd en de lessen voor alle andere niveaus ( sc1,2,3 en st 1,2,3 en sk1,2,3 en boordroeien). Je hoeft zelf geen les te geven ( mag wel natuurlijk). Naast de lessen organiseren we ook de examens.
Behalve het organiseren van de lesactiviteiten hebben we ook regelmatig inhoudelijke gesprekken over onder andere de lesinhoud en de pedagogische en didactische kant van de roeilessen. We komen ongeveer 8 keer per jaar bij elkaar. Heb je zin om mee te doen, laat dit weten aan Afke, Geertrui of Ieke of stuur een e-mail naar ons: instructie.de.geeuw@gmail.com

Van de materiaalcommissie

Wat een drukte is er te zien op ons vlot en aan de kade op een gewone doordeweekse avond! Het krioelt van de roeiers en natuurlijk van de boten en daar is het ons om te doen. Gelukkig kunnen wij met z'n allen volop genieten van onze sport. Met zo veel drukte wordt het weer belangrijk dat we te tijd die we aan het vlot liggen zo veel mogelijk beperken en snel ruimte maken voor de volgende boot. Haast met het uitbrengen en wegvaren is geen goede zaak en zeker niet nodig nog gewenst maar vóór het uitbrengen alles klaar hebben en op het water de voetenborden stellen helpt enorm. 

Toen ik vorige week nog even met de Elf-Steden-Boten bezig was, mocht ik getuige worden van een bijzondere actie van de donderdag-ochtend-roeigroep: Na het roeien, na de koffie, werden ineens allerhande tuingereedschappen erbij gehaald en enkele uren later lag ons terras er keurig geknipt en geschoren in de zon. - Bedankt voor dit initiatief, alle betrokkenen; op deze manier blijft ons terrein mooi en voor iedereen een feest om er te zijn. Nu nog een nieuwe bank (Heb je toevallig nog een bank die je kwijt wilt?) dan is ons geluk weer bijna volmaakt.

Onlangs bleek echter dat de kade op de plekken waar we de boten te water laten, tussen wal en vlot dus, duidelijk om onderhoud vraagt. Dat onderhoud te plegen is een taak van de gemeente en dat hebben we dan ook bij de gemeente aangegeven. Zij zal er op termijn werk van maken en dat betekent dat we er rekening mee moeten houden dat er binnenkort allerlei materieel in onze tuin komt te staan en dat wij mogelijk enkele dagen niet kunnen roeien. De precieze invulling van deze actie en een datum zijn nog niet bekend maar zullen als het zover is bekend worden gemaakt.

In deze warme dagen wil ik nog eens de aandacht vragen voor de zwemmers die - net als wij - van het water genieten en gebruik maken van de vaarten. Met name in de bebouwde kom zijn er veel kinderen, maar ook daarbuiten kom je ze tegen; let dus extra goed op en kijk desnoods een keer extra om. Het is erg makkelijk om ze over het hoofd te zien - letterlijk en figuurlijk!
 

Brief na overlijden Klaas Pals

Veel deelnemers van roeitochten met de Kerkboot en de Hydra kennen Klaas Pals,de assistent van Pier Hoekstra, voormalig schipper van de Hydra. Van Geert Leystra kreeg de secretaris deze brief, te mooi om over te typen. Hier kun je de brief lezen. 

Roei Elfstedentocht 2017

Vrijdag 26 mei, om 20.00 uur was het eindelijk zo ver. Na maanden van trainen, vooruit mijmeren, overpeinzen, wat we voor kleding aan zouden moeten doen, hoe onze handen en billen te beschermen etc. ging de tocht der tochten van start. 

Er deden 3 boten mee met  Geeuwleden. Onze boot, de Janesloot, was geheel gevuld met Geeuwleden. De Zwette en de Zomerrak waren gevuld met leden van Gyas (Groningen) en de Geeuw.  De weersomstandigheden leken voortreffelijk, hoewel we ook wel wat opzagen tegen de verwachte hitte van zaterdag. Lees hier het hele verslag van de ploeg Tjallien, Amerins en Ingrid.

2-daagse tocht 'Gracht en Pracht', 13/14 mei

Met een groep van twintig roeiers vertrokken we vanuit Sneek zaterdagmorgen naar Roeivereniging Viking te Utrecht. Thomas vervoerde drie wherry's op de botenwagen, bij Viking waren ook twee wherry's gehuurd.

Later dan verwacht arriveerden we in Utrecht, waar we hartelijk werden ontvangen door Viking. Een drukte van belang daar, met nog twee roeiverenigingen Orca en Triton is het daar erg vol. Voorzien van een duidelijke beschrijving van de route, met kaarten konden we van start. Het weer was ons goed gezind, mooi stil weer en bovendien heerlijk zonnig.

 

Via de Vaartse Rijn ging het richting stad, een klein stukje Tolsteegsingel om vervolgens bakboord uit de Kromme Rijn op te gaan. Een prachtig stukje Nederland, dat juist in dit jaargetijde heel mooi ontwaakt. Heel veel jonge eendjes en ganzen en bomen in volle bloesem. Lees hier het hele verslag van Bep.

SPONSOREN:

finx
webdesign studio vet!