De Geeuw
De Geeuw
ZOEKEN: zoek
Home | Nieuwsarchief | Nieuwsbrief mei 2019

 Nieuwsbrief mei 2019

Instructie nieuwe leden

Na de kennismakingsochtend aan het eind van maart hebben enthousiaste leden op drie avonden in april proeflessen gegeven. Steeds waren alle wherries druk bezet, werd de roeibak serieus gebruikt en draaiden de ergometers volop. Er werd elke avond per ploeg van drie cursisten flink gewerkt aan roei- en stuurtechniek. Ook hadden alle cursisten na afloop een taak bij het schoonmaken en opruimen van het materiaal. Met geanimeerde gesprekken in een warme kantine daarna, bij koffie en thee met wat lekkers, werden de avonden afgesloten. De geïnteresseerden hadden het roeigevoel goed kunnen beleven en een goede indruk gekregen van hoe leuk roeien kan zijn. Ook was door hen duidelijk ervaren dat er wel wat moet gebeuren, wil je op zeker moment zelfstandig mogen varen met een van onze boten. Voor velen was het een heerlijke ervaring, ondanks dat het twee avonden nog best koud en winderig was.

Onze instructeurs hadden er echt werk gemaakt en door deze intensieve avonden heeft de vereniging inmiddels 13 nieuwe leden kunnen verwelkomen. Verspreid over alle dagdelen van de week trainen de meesten van hen inmiddels twee keer per week voor hun eerste roei- en stuurvaardigheden.

Instructie 2019 - gevorderden

Er zijn 2 vieren aan de slag met sc2 en st2.
Verder is er nog een flinke groep skiffeurs aan het trainen voor sk1 of sk2.
Het laatste nieuws is dat er ook dit jaar een groep enthousiaste roeisters aan de slag is gegaan in de gladde 4. En de dames 8 is wekelijks aan het trainen voor wedstrijden. 
Gelukkig zijn er genoeg instructeurs gevonden om les te geven!

Coachcursus: 5 nieuwe coaches voor de Geeuw!

Gedurende de eerste maanden van dit jaar is bij ons door Stichting Roeicoach de opleiding Roeicoach Niveau A gegeven. Gedurende 4 theorieavonden en 2 praktijkmiddagen (inclusief ruim huiswerk tussendoor) zijn een aantal Geeuw-leden en een Dragt-lid druk geweest met het gestructureerd kijken naar elke individuele roeier van een ploeg of juist naar de roeiploeg als geheel. Om daarmee de beelden in detail te kunnen analyseren en om te komen tot de conclusie over wat je toch eigenlijk ziet. Vervolgens werd ruimschoots geoefend met en gediscussieerd over de reden ervan, waarom gebeurt datgene wat je ziet bij roeier of ploeg en wat staat je dan als coach ter beschikking als er op veranderingen getraind moet worden. Is dat dan bijvoorbeeld een oefening of neem je eerst liever een geheel ander boottype. Belangrijk was ook om steeds te herkennen in welk deel van de roeihaal de bron van het probleem zit, alleen dan kan de roeier met gerichte opdrachten aan verbetering werken. Is het bijvoorbeeld de houding of is het de volgorde of wijze van bewegen, kan de handlevoering beter? Een goede diagnose vormt de basis van de training.

Onze coaches hielden zich bezig met de Nederlandse roeihaal en werkten aan effectief coachen via motorisch leren. Veel aandacht werd besteed aan foutherkenning. Dit werd tijdens de lesavonden geoefend met filmpjes, van Roeicoach en zelf gemaakte, en via interactieve modules in een digitale leeromgeving. Roeicoach-docent Theo liet kennismaken met een nieuw ontwikkeld vijfstaps leerproces, waarmee samen met praktijkdocent Elise tijdens de praktijkmiddagen (1x ergometer wegens het weer en 1x op het water) is geoefend.

Het verheugt ons dat alle deelnemers hun certificaat hebben behaald! We feliciteren van harte: Dik, Gertruud (lid van de Dragt), Gordon, Jan, Joris en Sjoeke.

Skiffweek 2019 gaat helaas niet door!

Helaas heeft de instructie commissie moeten besluiten de skiffweek 2019 niet door te laten gaan. Alle beschikbare instructeurs zijn al ingezet ( zie stukje instructie). Er hebben zich te weinig leden gemeld om onze aanstaande skiffeurs te begeleiden tijdens de skiffweek en de periode erna. Dit is natuurlijk heel erg jammer. We zullen als vereniging er toch voor moeten zorgen dat we instructie geven aan leden die willen oefenen voor nieuwe bevoegdheden. De instructie commissie hoopt dan ook dat er in de toekomst meer leden bereid zijn om les te geven. De Geeuw is niet voor niets een vereniging en alle leden zullen hun steentje bij moeten dragen, zodat De Geeuw een gezonde vereniging blijft!

Update Kika Row

Het is dringen in Friesland met de goede doelen..... Tijdens het weekend van Kika Row in Friesland, start ook Maarten van der Weiden zijn tweede poging de Elfstedentocht te volbrengen. Omdat er zaterdag een vaarverbod in Stavoren geldt, om de zwemmers ruimte te geven, is de planning van KiKa Row gewijzigd. Zaterdag 22 juni roeien de roeiers van Wetterwille hun etappe naar Sneek. Rond 13.00 komen ze aan bij De Geeuw. Zondag om 8.30 start The Vin met roeiers van De Geeuw voor een lange etappe naar Medenblik met een ploegwissel in Stavoren.

JIj komt toch ook ontbijten?!
Om 7.30 starten we de dag met een speciaal sponsor ontbijt waar alle Geeuw roeiers met hun familie en vrienden aan mee kunnen doen. Om 8.30 zwaaien we The Vin uit en natuurlijk kan er dan een stuk meegegroeid worden. Opgeven voor het ontbijt kan binnenkort via de inschrijflijst op het botenhuis.

Donatie

Natuurlijk draait deze hele actie om geld voor KiKa en jij kunt hierbij helpen! Bijvoorbeeld door:

1. Je maakt een bedrag over naar De Geeuw onder vermelding van KiKaRow;

2. Bedenk een leuke actie waarmee je geld verdient voor KiKaRow;

3. Zoek een sponsor die jou sponsort tijdens een roeiactiviteit.

Digitaal afschrijven

Inmiddels werken we al een paar weken met het digitale afschrijfboek en grotendeels gaat dat uitstekend. Toch zijn we tegen een paar onduidelijkheden aangelopen en daarvoor graag jullie aandacht.  

1.    Als je geen keerpunt of km roeiafstand  invoert krijg je binnen 24 uur de melding zoals die op de bijlage geel omkaderd is aangegeven. Graag km invoeren en niets wissen want dan missen we de outing. Desnoods kun je 1 km invoeren om die melding kwijt te raken.
2.    Verder is de afspraak dat we bij afvaart, in één beweging met het bevestigen, alle bemanningsleden (roeiers én stuur)vermelden, zo als we dat in het papieren boek ook hebben gedaan. We willen graag weten wie er op het water zijn en wie desgewenst informatie kan verstrekken.
3.    Diegene die de bevoegdheden BR2 en BR3 hebben zien dat niet bij “Mijn gegevens”, ik heb dat wel ingevoerd maar er zit een foutje in het programma. Dit wordt binnenkort hersteld. (Ik heb hier overigens maar één opmerking over gekregen van de 51 roeiers die dit betreft, dus dit zal ook wel niet gelezen worden……….) Conclusie: het systeem werkt ook zonder de gebruiksaanwijzing te lezen!

Fietsen en roeien: verslag van een mooie dag!

Zondag 14 april (2019) vertrokken 11 deelnemers aan een fiets-roei tocht, georganiseerd door de altijd enthousiaste toercommissie. De helft ging eerst fietsen en de andere helft eerst roeien en met de lunch wisselen. Tsa, de helft ? dat is 5,5 fietser en 5,5 roeier. Hoe moet dat? De toercommissie boog zich over dit probleem. Ja natuurlijk (eureka!!) een deelnemer ging alleen fietsen en niet roeien.

Rond 09.00 uur vertrokken we, 6 fietsers en 5 roeiers. De fietsers onder aanvoering van Bowe, een man die zijn Friesland lief heeft en daar mooi over kan vertellen. Door de weilanden richting Reahus (Roodhuis). Daar was een mooi punt voor een koffiestop met heerlijke, volgens grootmoeders recept, eigengebakken cake. Lees meer

Save the date: Cryptotocht Amsterdam 15 september

Voor allen die van puzzelen houden en die Amsterdam eens op een andere en heel ludieke manier willen leren kennen staat er dit jaar weer de cryptotocht op het programma.

Op zondag 15 september zullen we samen met zo'n 70 andere boten gewapend met pen, papier en verrekijker door de hoofdstad roeien en proberen de uiterst gewilde cryptocup te veroveren.

'S morgens vroeg zullen we per auto vertrekken vanuit de Geeuw en na het diner komen we in de avond weer moe en voldaan terug in Sneek. De kosten voor de dag inclusief reiskosten, boothuur, deelname aan de tocht en diner zullen rond € 50,-  liggen. We hebben vier Wherry's gereserveerd zo dat vanuit de Geeuw 16 roeiers mee kunnen doen.

De inschrijflijst zal binnenkort in de kantine komen te hangen; houd die zondag alvast vrij en houd het prikboord in de gaten, vol is vol.

Eeuwfeest RV Wetterwille

De roeivereniging Wetterwille viert haar eeuwfeest op 29 juni 2019. Zij betrekken alle Friese roeiverenigingen in dat feest. Men wil een roeitocht maken langs de roeiverenigingen in Leeuwarden, Sneek, Heerenveen en Drachten. Opgave kan als individu voor één of meer etappes of in ploegen van 20 roeiers voor de gehele route. Hier vind je de uitnodiging – waarin een link naar de route - en het opgave formulier. Vergeet de betaling niet! Laat het een mooi feest worden!!Lees meer (onder de info van de tweedaagse tocht in mei).

SPONSOREN:

finx
webdesign studio vet!