De Geeuw
De Geeuw
ZOEKEN: zoek
Home | Lid worden | Instructie

Instructie voor het roeien bij RV De Geeuw
 

Waarom is het nodig om instructie te krijgen?

Roeien is een erg gezonde en inspannende sport, maar tegelijk ook een ‘technische’ sport. Daarmee bedoelen we dat er een bepaalde mate van ‘techniek’ (de juiste bewegingsvolgorde, stabiliteit, coördinatie en timing) bij komt kijken om goed in een boot te kunnen roeien. Bovendien kan een verkeerde roeibeweging blessures tot gevolg hebben. Door een tijdlang instructie te krijgen kun je de roeitechniek goed onder de knie krijgen.

Verder maak je bij het roeien gebruik van kostbaar en vooral kwetsbaar materiaal. De instructie heeft daarom ook als doel om je te leren omgaan met dit materiaal zodat de materiaalcommissie slechts regulier onderhoud hoeft te doen in plaats van het repareren van schades. Tijdens de instructieperiode wordt er daarom ook aandacht besteed aan de omgang met het materiaal en de kennis van het materiaal.

Naast het roeien vergt ook het besturen van de boot de juiste techniek en is het belangrijk dat de stuurman of –vrouw bepaalde vaste commando’s leert gebruiken. Het sturen is daarom onderdeel van de instructie.

Tijdens de instructieperiode kost het leren roeien best wel veel tijd.

Tot slot hebben we als roeiers ook te maken met de vaarregels op het water. Tijdens de instructie worden daarom de voor ons belangrijkste aspecten van die regels besproken; iets wat zeker tijdens de drukke zomermaanden zeer belangrijk is.

Hoe krijg je instructie in het roeien?

Je krijgt instructie van een van de andere leden van de vereniging. De leden met een bepaalde roei-ervaring geven instructie aan hen die dit nog niet onder de knie hebben.

Als je instructie krijgt dan word je ingedeeld in een ploegje van zo mogelijk gelijkwaardig roeiniveau. Met een aantal instructeurs/-trices wordt een vaste dag en tijdstip afgesproken waarop de instructie plaatsvindt. Meestal is dat één avond per week. Het instructieseizoen loopt vanaf begin april tot halverwege september/oktober, soms met een onderbreking in hartje zomer.

Wat doe je na de instructieperiode?

Na een paar maanden instructie heb je meestal de grondbeginselen van het roeien wel onder de knie en is het tijd om een examen te doen. In de regel is dat in september. Als je het examen met goed gevolg hebt afgelegd dan krijg je een certificaat dat je de bevoegdheid geeft om zelfstandig met een ploegje het water op te gaan.

En dan begint eigenlijk pas het ‘echte’ roeien. Echt lekker roeien leer je uiteindelijk in de praktijk en daarvoor is het nodig om ook na de instructieperiode regelmatig het water op te gaan. Daarvoor is het nodig dat je je actief opstelt om een ploegje te vormen zodat je ook in de wintermaanden regelmatig kunt roeien, liefst minstens een keer per week. Na de instructieperiode kun je natuurlijk met het ploegje waar je instructie mee hebt gehad een ploegje vormen. Of je kunt op zoek naar de meer ervaren roeiers en je daar bij aansluiten. Er zijn binnen de vereniging diverse ‘pools’ van roeiers die op min of meer vaste dagen en tijden met elkaar roeien. Op zaterdag- en zondagochtend is het bijna altijd lekker druk op de vereniging, maar ook op andere dagen wordt er geroeid.

 

SPONSOREN:

finx
webdesign studio vet!