De Geeuw
De Geeuw
ZOEKEN: zoek
Home | Landelijke Toertocht

DE TOCHT IS VOL voor 2019!

Hebt u belangstelling voor deze tocht in juni 2020? Mail ons via landelijketoertocht@degeeuw.nl. We houden u dan als eerste op de hoogte van het nieuws!

Toertocht 'Rondom Sneek' - 15 juni 2019: VOL GEBOEKT sinds 6 februari 2019.

Ook dit jaar organiseert Roeivereniging De Geeuw een tocht voor recreatieve roeiers. En wel op 15 juni 2019. Deelnemers maken kennis met het prachtige roeiwater rondom Sneek. In dit waterrijke gebied is weer een mooie route van ruim 31 km uitgezet.

Genieten van roeien in beschutte en meanderende vaarten waarover voorheen de bevoorrading van de dorpjes in de regio plaats vond met allerlei soorten schuiten. Voor een groot deel is het roeiwater van deze tocht 2 bootbreedtes smal en soms nog minder breed. Er wordt geroeid in wherry's en C-boten.

Route informatie:

De route vindt u via: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2296213

Moeilijkheidsgraad

3= goede conditie - meerderheid van roeiers & stuur ervaring - zelfstandig kunnen kaartlezen – bij Sneek enige kans op beroepsvaart

Aanleg- en wisselplaatsen onderweg

Niet overdadig maar wel voldoende.
Faciliteiten Voldoende, wc’s bij lunchplaats en in jachthavens, op enkele plaatsen picknicktafels

Wat kost een dag plezier?

De kosten voor deze verzorgde dag bedragen € 30,00 p.p. Bij de prijs inbegrepen is het gebruik van de boten van onze vereniging, ontvangst met koffie/thee en sûkerbôle, een eenvoudige lunch in de “Boazumer Mjitte” te Bozum (excl. consumpties), een hapje en drankje bij terugkeer in Sneek en een afsluitend dinerbuffet bij RV De Geeuw (excl. consumpties).

Adresgegevens:

RV De Geeuw: Malta 1a, 8601 GW in Sneek 

 

DE TOCHT IS VOL voor 2019! Aanmelden kan niet meer!

Hebt u belangstelling voor deze tocht in juni 2020? Mail ons via landelijketoertocht@degeeuw.nl. We houden u dan als eerste op de hoogte van het nieuws!

 

Verslag Landelijke toertocht - 9 juni 2018

Eigenlijk, lezer, zou je nu al de derde zaterdag van juni 2019 in je agenda moeten reserveren. Dan is namelijk weer de landelijke tocht rond Sneek. Die zou je niet mogen missen en er is maar voor 56 mensen plek. Dit jaar waren er roeiers van RV De Waal uit Nijmegen, RV Naarden, RV Willem II uit Amsterdam, RV Brussel (jazeker, helemaal uit België!) RV Viking uit Utrecht en wij (Ada, Alke, Frank, Gert, Hans, Maria, Mirjam, Tilly) van Jason.

Toen we in Sneek aankwamen stond de koffie klaar en lagen de 14 boten al in het water. Er was een captains meeting voor een extra instructie, daarna het water op.

Zoals iedereen weet kun je op de Rijn linksaf of rechtsaf. In Friesland lijkt het soms of je iedere mogelijke kompaskoers zou kunnen volgen. Wat een water, wat een mogelijkheden en wat mooi. Wat wonen sommige Friezen toch prachtig, een tuintje aan het water en een bootje bij de deur.

Niet iedereen kan goed kaart lezen en ook ligt het voor de hand dat er meer aandacht voor de omgeving is dan voor de kaart en dat er dan verkeerd wordt gevaren. Geen nood: Waar mogelijk waren op de beschoeiing A4tjes met richtingspijlen gespijkerd en op werkelijk kritieke punten stond een lid van de organiserende vereniging op de kant om de juiste richting aan te geven (uiteraard voorzien van een afvinklijst zodat ze zeker wist wanneer hun klus op dat plekje voltooid was) Aandacht voor het detail, wil ik maar zeggen.

Waar het water te ruim was voor correctie van de kant werden twee snelle bootjes ingezet om bijvoorbeeld een juiste oversteek van druk vaarwater te waarborgen. Uiteraard werd ook hier weer een afvinklijst gebruikt.

We begonnen in Sneek en kwamen door IJlst, Jutrijp, Sneek zuid (lunch na ruim 16 km) Oppenhuizen, Uitwellingerga en weer terug naar Sneek en dwars door het centrum weer naar het vlot van RV de Geeuw. De hele tocht was bijna 30 km.

Door kanalen, slootjes en vaarten met hoge rietkragen. Vaarten die zo bochtig waren dat de stuur extra alert moest zijn, want tegemoetkomend verkeer zou pas laat kunnen worden gezien. Maar ook over ruim water, De Witte Brekken, de Ooster Wijmerts, de Goengarijpster Poelen en een stukje van het Sneker meer. Twee passages van het Prinses Margrietkanaal, maar er was gelukkig geen vrachtverkeer. Bruggetjes die soms liggend en slippend, soms bukkend en slippend, soms zittend en peddelend genomen moesten worden. Spannend, maar aangenaam spannend. Af en toe een brug door een echte ouwerwetse brugwachter bediend. Veel mensen op de kant die genoten van het moois dat voorbij kwam varen en wij genoten weer van hun belangstelling.

Het was dus een geweldige dag, in één woord perfect. De organiserende vereniging verdient alle lof voor het samenstellen van de route en hun zorg voor het goede verloop. Er was prettig gezelschap, in de boot en aan de wal tijdens de koffie, de lunch en de afsluitende maaltijd. En het weer werkte ook prettig mee, alles vond plaats buiten in het zonnetje.

RV de Geeuw organiseert volgend jaar weer zo’n landelijke tocht, maar dan met een andere, minstens zo interessante, route. Weer met een maximum aantal deelnemers, want het weer blijft onberekenbaar en dus moet er ook rekening mee gehouden worden dat er in de loodsen gezeten en gegeten moet worden. Daarom, lezer, vergeet de aansporing waarmee ik dit stukje begon, dan is mijn eigen kans op hernieuwde deelname een beetje groter.

 

Gert Mulder

 

 

 

 

 

 

 

SPONSOREN:

finx
webdesign studio vet!