Landelijke Toertocht  rondom Sneek

Jaarlijks organiseert de toercommissie van RV De Geeuw een tocht voor recreatieve roeiers. Deelnemers maken kennis met het prachtige roeiwater rondom Sneek. In ons waterrijke gebied is weer een mooie route van ± 30km uitgezet. De route voert u langs het Sneekermeer, over poelen en kleine wateren naar de haven van Langweer. Daar staat een lunch gereed. Op de terugreis gaan we via de dorpen Uitwellingerga en Oppenhuizen en door het centrum van Sneek terug naar De Geeuw. Er wordt geroeid in wherry's en C-boten.

 

Landelijke toertocht op 10 juni 2023: De FryskeMarrenroute

Jaarlijks organiseert de toercommissie van RV De Geeuw een tocht voor recreatieve roeiers van landelijke roeiverenigingen. Deelnemers maken kennis met het prachtige roeiwater rondom Sneek. In ons waterrijke gebied is weer een mooie route van ± 30km uitgezet. De route voert u langs het Sneekermeer, over poelen en kleine wateren naar de haven van Langweer. Daar wordt de lunch gebruikt . Op de terugreis gaan we via de dorpen Uitwellingerga en Oppenhuizen en door het centrum van Sneek terug naar De Geeuw. Er wordt geroeid in wherry's en C-boten.

marrentocht 2

Route informatie:

Kopieer onderstaande link in uw browser om te zien welke route we gaan roeien: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2520874&key=MRo3oAovXAIoU

Moeilijkheidsgraad

Goede conditie vereist. Meerderheid van roeiers & stuur Sc2/St2 gecertificeerd. Zelfstandig kunnen kaartlezen. Kans op beroeps- en pleziervaart.

Aanleg- en wisselplaatsen onderweg

Voldoende en verspreid over gehele route.

Faciliteiten: wc’s bij lunchplaats. Op enkele plaatsen picknicktafels.

Wat kost een dag plezier?

De kosten voor deze verzorgde dag bedragen € 35,00 p.p. Bij de prijs inbegrepen is het gebruik van de boten van onze vereniging, ontvangst met koffie/thee en sûkerbôle, een drankje bij terugkeer in Sneek en een afsluitend dinerbuffet (excl. consumpties). Inschrijven kantot 27 mei 2023.

Na ontvangst van de inlegkosten, wordt uw definitief ingedeeld in een boot. Meer informatie of aanmelden kan via thcotreotekjilednal.[antispam].@degeeuw.nl. Namens de toercommissie zal Atie Wilkens reageren. RV De Geeuw kan maximaal 52 gasten een plaatsje geven. U kunt zich inschrijven met een (kleine) groep of individueel.

Adresgegevens: RV De Geeuw, Malta 1a te Sneek. www.degeeuw.nl 

Verslag Landelijke toertocht - 15 juni 2019

In alle vroegte vertrokken we met 28 roei(st)ers naar Sneek voor een toertocht van 31 km in twee etappes. Bij een kopje koffie en sûkerbôle werd kennisgemaakt met de andere roeiverenigingen en bekeken we de Finse kerkboot van RV De Geeuw, die net het water inging. Echt iets bijzonders.

Na een korte stuurinstructie stapten we in de C-boten en wherries. Het was een andere route dan vorig jaar, dus ook voor degenen er toen bij waren was het weer nieuw. De tocht voerde over de Frentsjerter Feart langs de plaatsjes Tirns en Rien, en daarna de Boazumer Faert op. Zoals bekend is Friesland een waterrijke provincie, alleen voor ons was het jammer dat na Rien een flink deel van boven kwam. Even afzien dus, ook omdat de scherpe bochten en de toenemende wind de nodige stuurmanskunst vroegen.

Toen we na de lunch Boazum verlieten was de eerste blauwe lucht echter al weer zichtbaar en binnen de kortste keren scheen de zon uitbundig. De tocht ging verder over het kanaal De Swette, en bij Loënga (een bekende naam voor sommige Nijmegenaren) kwamen we in de buitenwijken van Sneek. Hier moesten we onder verschillende smalle en soms ook lage bruggetjes door, niet altijd even makkelijk maar het ging goed. We passeerden een jachthaven, verscheidene aan het water gelegen smaakvolle onderkomens, en de nodige pleziervaart onderweg naar het Snitser Mar. De laatste lus van de route ging door een mooi natuurgebied en toen waren we weer bij de loods waar douche, terras en warme maaltijd op ons wachtten.

Hoewel het in de ochtend even wat minder leek, was het een zeer ontspannende tocht waarbij we qua roeien ook nog wat uit de kast moesten halen. Een ideale combinatie kortom en een geslaagde dag voor iedereen.

 

Ineke Dibbits, RV De Waal Nijmegen.

 

Verslag Landelijke toertocht - 9 juni 2018

Eigenlijk, lezer, zou je nu al de derde zaterdag van juni 2019 in je agenda moeten reserveren. Dan is namelijk weer de landelijke tocht rond Sneek. Die zou je niet mogen missen en er is maar voor 56 mensen plek. Dit jaar waren er roeiers van RV De Waal uit Nijmegen, RV Naarden, RV Willem II uit Amsterdam, RV Brussel (jazeker, helemaal uit België!) RV Viking uit Utrecht en wij (Ada, Alke, Frank, Gert, Hans, Maria, Mirjam, Tilly) van Jason.

Toen we in Sneek aankwamen stond de koffie klaar en lagen de 14 boten al in het water. Er was een captains meeting voor een extra instructie, daarna het water op.

Zoals iedereen weet kun je op de Rijn linksaf of rechtsaf. In Friesland lijkt het soms of je iedere mogelijke kompaskoers zou kunnen volgen. Wat een water, wat een mogelijkheden en wat mooi. Wat wonen sommige Friezen toch prachtig, een tuintje aan het water en een bootje bij de deur.

Niet iedereen kan goed kaart lezen en ook ligt het voor de hand dat er meer aandacht voor de omgeving is dan voor de kaart en dat er dan verkeerd wordt gevaren. Geen nood: Waar mogelijk waren op de beschoeiing A4tjes met richtingspijlen gespijkerd en op werkelijk kritieke punten stond een lid van de organiserende vereniging op de kant om de juiste richting aan te geven (uiteraard voorzien van een afvinklijst zodat ze zeker wist wanneer hun klus op dat plekje voltooid was) Aandacht voor het detail, wil ik maar zeggen.

Waar het water te ruim was voor correctie van de kant werden twee snelle bootjes ingezet om bijvoorbeeld een juiste oversteek van druk vaarwater te waarborgen. Uiteraard werd ook hier weer een afvinklijst gebruikt.

We begonnen in Sneek en kwamen door IJlst, Jutrijp, Sneek zuid (lunch na ruim 16 km) Oppenhuizen, Uitwellingerga en weer terug naar Sneek en dwars door het centrum weer naar het vlot van RV de Geeuw. De hele tocht was bijna 30 km.

Door kanalen, slootjes en vaarten met hoge rietkragen. Vaarten die zo bochtig waren dat de stuur extra alert moest zijn, want tegemoetkomend verkeer zou pas laat kunnen worden gezien. Maar ook over ruim water, De Witte Brekken, de Ooster Wijmerts, de Goengarijpster Poelen en een stukje van het Sneker meer. Twee passages van het Prinses Margrietkanaal, maar er was gelukkig geen vrachtverkeer. Bruggetjes die soms liggend en slippend, soms bukkend en slippend, soms zittend en peddelend genomen moesten worden. Spannend, maar aangenaam spannend. Af en toe een brug door een echte ouwerwetse brugwachter bediend. Veel mensen op de kant die genoten van het moois dat voorbij kwam varen en wij genoten weer van hun belangstelling.

Het was dus een geweldige dag, in één woord perfect. De organiserende vereniging verdient alle lof voor het samenstellen van de route en hun zorg voor het goede verloop. Er was prettig gezelschap, in de boot en aan de wal tijdens de koffie, de lunch en de afsluitende maaltijd. En het weer werkte ook prettig mee, alles vond plaats buiten in het zonnetje.

RV de Geeuw organiseert volgend jaar weer zo’n landelijke tocht, maar dan met een andere, minstens zo interessante, route. Weer met een maximum aantal deelnemers, want het weer blijft onberekenbaar en dus moet er ook rekening mee gehouden worden dat er in de loodsen gezeten en gegeten moet worden. Daarom, lezer, vergeet de aansporing waarmee ik dit stukje begon, dan is mijn eigen kans op hernieuwde deelname een beetje groter.

 

Gert Mulder

 

 

 

 

 

 

 

landel-tocht