De Geeuw
De Geeuw
ZOEKEN: zoek
Home | Home | Narchief 1

NIEUWS  UIT  DE  VERENIGING

 

       Roei-estafette Leeuwarden - Dokkum

Op 25 september organiseert de roeivereniging Epsilon te Leeuwarden een roeitocht van in totaal 50 km.

Voor meer info kun je hierop klikken.

 

 

 

            Bijna Weffe (wedstrijd/eten/feest).

 

Aanstaande zaterdag 3 september is het zover, feest op de Geeuw!
Meer dan 70 leden hebben zich al opgegeven voor het eten en er zijn tot nu toe 14 boten ingeschreven voor de wedstrijd.
Wil je nog mee eten of ook de 500m met staande start roeien, dan een mailtje sturen naar secretaris@degeeuw.nl.
De wedstrijd is dit jaar op de Geeuw (i.v.m. recreatie vaart) en goed te volgen vanuit een grote sloep die elke heat met de roeiers vertrekt vanaf de kade naast het botenhuis. Natuurlijk biedt het fietspad naast de waterzuivering ook een goed zicht op de wedstrijdroeiers.
Zelf met je boot (sloep/kano/zeilboot etc.) naar de Geeuw komen om de boten aan te moedigen is natuurlijk ook een goed idee.
De roeiers voor heat 1 stappen om 16.15 in de boot (schema vanaf vrijdag in de kantine).
 

 

     Op tijd: liggen in de boot

In nr. 51 van het blad ROEI (de nieuwste uitgave ligt steeds in de kantine) staat een artikel wat er kan gebeuren als je niet op tijd gaat liggen  bij het onderdoorvaren van een lage brug.

Het artikel is hier ook te lezen

 

 

 

        Roeitocht  Rondje Oudkerk

Op 28 augustus a.s. organiseert roeivereniging Epsilon uit Leeuwarden een tocht voor leden en niet-leden rondom Oudker.

Voor verdere informatie:  klik hier.

 

 

 

 

    Stremmingen in ons vaarwater

Niet alleen in de Kerksloot is een poosje afgesloten, maar ook het vaarwater langs de Westersingel ter hoogte van het Martiniplein is gestremd. Deze stemming zal tot november duren. In verband hiermee worden enkele boten naast ons vlot geparkeerd wat het aanvaren van het vlot vanaf het zuiden enigzins belemmert. Het is te hopen dat dit maar tijdelijk is.

 

      Baggeren Kerksloot te IJlst

 

Op maandag 4 juli wordt er een begin gemaakt met het baggeren van de Kerksloot in IJlst. De doorvaart zal daardoor  beperkt woren, misschien helemaal onmogelijk. Het werk zl 1 a 2 weken gaan duren.

 

 

 

 

      Extra Algemene Ledenvergadering

Het bestuur plant een extra ALV op WOENSDAG 6 JULI om 20.00 u in de kantine. Alle leden hebben hiervoor via de mail een uitnodiging gekregen. Bijbehorende stukken staan op de website in het Ledengedeelte.

Na afloop volgt er een doopplechtigheid van de coachboot en  een 4x.

 

 

       Tweedaagse Kerkboottocht in augustus

De toercommissie organiseert op 27 en 28 augustus een tweedaagse Kerkboottocht naar Hindeloopen met een treinreis. De tocht is ongeveer 35 km lang. Voor verdere informatie klik hier.

 

 

 

     Midzomertocht

 Er staat weer een tocht op het programma. Een tocht naar Terherne heen en terug.

Verdere infomatie kunt je hier bekijken: klik!

 

 

  

 

       Roeisprint en feest: zaterdag 3 september 2022

Op zaterdag 3 september organiseert de activiteitencommisie weer  een  roeisprint op het water voor het vlot .Daarna gaan we gezellig eten en feesten. Net als vorig jaar belooft dit weer een topmiddag te worden. Mark the date!!  Verdere info volgt binnenkort.

 

Elfstedentocht - zo was het!

Eindelijk was het weer zover: De Elfsteden Roeimarathon kon doorgaan. Vanuit de Geeuw waren er dit jaar geen roeiteams (Maarten roeide met de studentenploeg van Wetterwille mee), maar onze vereniging was de hele nacht open voor het stempelen en de nodige versnaperingen. Jacqueline en Tom waren al vroeg op de avond aanwezig om alle verlichting op te hangen, ook bij de bruggen. Geen overbodige luxe aangezien Sneek 's nachts gepasseerd wordt. Ook het voltallige Keukenteam (Afien, Manon, Laurien, Nicole, Machteld en Frouke) was lekker op tijd voor de aankleding en het maken van soep.

Het hele verslag lees je hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kennismaking toertocht

De toertochtcommissie organiseert wederom een nieuwe toertocht.

Voor verder informatie:  klik hierop.

 

 

 

 

 

       Kantine Pimpcommissie

Zoals jullie weten zijn wij achter de schermen al een tijdje druk bezig met plannen voor het verfraaien van de kantine. De huidige kantine gaat alweer heel wat jaren mee en is nu wel toe aan een update. Omdat er achter de schermen veel, maar in de kantine nog niet zichtbaar veel gebeurt, leek het ons goed om jullie hier op deze manier even in mee te nemen.
Een grote verbouwing zit er voorlopig niet in, maar er zijn inmiddels wel heel veel andere leuke aanpassingen bedacht. Zo kunnen we alvast verklappen dat over de gehele lengte van de muur achter de tafel een wand-vullende foto komt van de Geeuw. Zo halen we het mooie roeiwater een beetje binnen. Met natuurlijke materialen en mooie frisse kleuren hopen we dat het straks een eigentijdse kantine wordt waar iedereen zich thuis voelt en gezellig aanschuift aan tafel, bar of picknicktafel.
Binnenkort plannen we klusmomenten in en mocht je je daar nu al voor willen aanmelden dan horen wij dat graag!
Hartelijke groet, 
 
Martijn, Corien, Emil, Frederika, Harmen en Machteld

 

       Marrentocht.

De toercommissie organiseert  11 juni voor leden van de Geeuw en alle andere Friese roeiverenigingen de Marrentocht.
Aanmelden kan op het formulier in de kantine.
 
Voor info:  klik hier.

 

 

       Prinsenhoftocht

Op 21 mei a.s organiseert de Toercommissie weer een  tocht door een prachtig gebied: Het Prinsenfof.

Voor meer informatie:  KLIK HIER.

 

 

 

 

Landelijke Midweek roeidag

 Beste midweekroeiers,

Onze jaarlijkse landelijke roeidag zal dit jaar op 2 verschillende dagen gehouden worden, t.w. woensdag 17 en donderdag 18 augustus.Naast het recreatieve aspect heeft de roeidag tot doel contacten te leggen met midweekroeiers van andere verenigingen en ervaringen uit te wisselen. Doordat de belangstelling meestal groot is en het aantal roeiplaatsen beperkt, verzoeken wij met maximaal 3 leden (“verkenners”) per vereniging in te schrijven om het roeiwater van één van deze gastverenigingen te leren kennen. Wil je met een grotere groep dan kan dat altijd op een andere met elkaar afgesproken datum.Opgave en betaling dient u te doen bij de contactpersoon van uw vereniging. Deze geeft tijdig het aantal deelnemers aan de contactpersoon van de gekozen vereniging door, informeert of er genoeg plaats is en maakt het totale bedrag aan hem/haar over.
De kosten bedragen 7,50 euro p.p. Er vindt geen restitutie plaats in geval van ontijdige afzegging of niet verschijnen. De uiterste datum van inschrijving is gesteld op 1 augustus 2022. 
Wij zijn heel blij dat er dit jaar 4 verenigingen zich beschikbaar stellen om ons als gast te ontvangen en wij van hun boten gebruik mogen maken. De ontvangst is om 9.30 uur. Men dient in het bezit te zijn van basisvaardigheden voor roeien en sturen.
Voor opgave en overzicht van de tochten hangt een lijst op het prikbord in de kantine.

 

11-stedentocht op 27 en 28 mei 2022

 

De tocht gaat dit jaar weer door - zal het ons lukken om ook deze keer weer mee te doen aan de ElfStedenTocht? Na twee jaar geen Elf-Steden-Roeimarathon willen we nu zeker weer een boot aan de start in Leeuwarden hebben en daarvoor hebben we jouw nodig.Een tocht voor iedereen?

 - Nee, want je moet wel goed geoefend en goed getraind zijn, wil je de tocht meeroeien. Zon, wind tegen of regen, we moeten het gemiddelde van 11 km/h halen.- Ja, want er zijn wel vele mogelijkheden om bij de tocht betrokken te zijn. En als het niet als roeier is, dan misschien als chauffeur, kantinedienst of stempelpost.Nadat door een fout van mij de bijeenkomst op de eerste datum niet kon doorgaan nemen we een tweede aanloop:

Op woensdag, 13 april 2022 om 19-30 uur zien we elkaar in de kantine van De Geeuw.  Mocht je die avond niet kunnen aansluiten maar toch willen meeroeien, geef dat zo snel mogelijk aan zo dat we daarmee rekening kunnen houden.
Dat kan op de inschrijflijst op het prikboord of per mail of telefoon met het onder vermelde adres/nummer.Zeg dit ook voort aan jouw roeimaten ... Met sportieve groet, graag tot woensdag,

Thomas Klein; thomasklein@kpnmail.nl; 0515-423389 / 06-28911543

 

Skiffinstructie Voorjaar 2022

 

Binnenkort starten we weer met het geven van skiffinstructie, zowel voor beginnende skiffeurs (skiffen I) als de wat meer ervaren skiffeurs (skiffen II).Het programma voor skiffen I begint met een aantal kennismakingslessen om te ervaren wat skiffen, balans en ontspanning in een boot is. Dus heb je nog nooit in een skiff gezeten en wil je weleens weten of dit iets voor jou is?De kennismakingslessen zijn op woensdag 11 mei, vrijdag 13 mei en woensdag 18 mei. Tijdstip van 19:00 tot 20:30.Het is aan te raden om al deze lessen te volgen, zo maak je een mooie start voor de ca 10 vervolglessen. De lessen worden aansluitend, afhankelijk van het aantal aanmeldingen en beschikbare instructeurs verder ingevuld. Ze zullen wekelijks plaatsvinden, houdt hier rekening mee in je agenda.Meld je snel aan! Dit kan via een mailtje naar instructie@degeeuw.nl.Heb je al het certificaat skiffen I en wil je je roeitechniek verbeteren?  Meld je dan aan voor instructie skiffen II en in overleg met jou en de instructeur pakken we dit zo snel mogelijk op!

 

 

     St. Maartentocht

     Datum: 2 november 2021

Op 11 november is er een tocht voor nieuwe leden. Er is plaats voor 21 roeiers.  Een lijst om te aan te melden hangt in de kantine. We zijn aanwezig om 19.00 u om alles klaar te maken en vertrekken om 20.00 u. Om ongeveer 21.30 u zijn we weer terug bij de club.


 

       Tocht:  De Hel van Friesland

          Datum: 15 oktober 2021

Wetterwille organiseert op zaterdag 6 november DE Hel van Friesland, een retourtje Dokkum. Klik hier voor meer info.

 

         Circuittraining bij De Geeuw

           Datum: 13 oktober 2021

 Op woensdag 20 oktober van 19.30u - 20.30u wordt er een proefles circuittraining georganiseerd bij de Geeuw. De training is een combinatie van conditie, krachttraining en mobiliteit. Onder professionele begeleiding van Jonathan kan iedereen op zijn eigen niveau trainen. De training zal buiten bij de loods plaatsvinden. Aan de eerste 10 lessen zijn geen kosten verbonden.  Voor meer info en opgeven stuur een mailtje/ appje naarWiebe Engelmoer. Zie ledenlijst .                                                                               

 

       Poetsavonden

Onze mogelijkheden om op een gewone avond te roeien worden nu weer snel minder en straks, als de wintertijd weer ingaat, is dat voor de meesten helemaal voorbij. Jammer, maar we kijken terug op een prachtige zomer met een lange periode met mooi roeiweer en dan kunnen we met een gerust hart de rustigere periode ingaan.

Menigeen kijkt al weer uit naar de jaarlijkse poetsavonden die voor ons bij het najaar horen zoals de kastanjes en de bladeren die van de bomen vallen.

Dit jaar hebben wij negen avonden/middagen gepland, zeven keer de kans om mee te doen; zeven keer in de avonduren en twee keer in de middag. De dagen zijn

·       maandag 8 november           19-00 t/m 21-30 uur

·       woensdag, 10 november       19-00 t/m 21-30 uur

·       donderdag 11 november       13-30 t/m 16-00 uur

·       donderdag 11 november       19-00 t/m 21-30 uur

·       maandag, 15 november        19-00 t/m 21-30 uur

·       dinsdag 16 november            19-00 t/m 21-30 uur

·       donderdag 18 november       13-30 t/m 16-00 uur

·       donderdag 18 november       19-00 t/m 21-30 uur

·       dinsdag, 23 november           19-00 t/m 21-30 uur

Op woensdag 17 november wordt niet gepoetst i.v.m. de algemene ledenvergadering (hint!)

De inschrijflijsten hangen weer in de kantine en je kunt je opgeven via mail bij

·       truderobbers@gmail.com

Met zes personen per avond/middag kunnen we het werk goed aan.

Met name de nieuwe leden van de Geeuw zijn hiervoor gevraagd, maar zeker ook alle ervaren roeiers. Laten we samen goed voor onze boten zorgen!

      Doop van de Joustervaart

 Deze boot is een bijzondere aanschaf. Als het een auto was geweest zou de verkoper hebben gezegd: ‘is van een oud vrouwtje geweest,heeft altijd binnen gestaan. Heel weinig kilometers op de teller en zo goed als nieuw’. Nou is dit een boot en is hij niet van een oud vrouwtje geweest, maar het klopt wel dat de boot z.g.a.n. is en weinig mijlen heeft gemaakt.

Deze Wintech 4 is gebouwd in 2018. Wiersma gebruikte hem als demoboot, o.a.voor de jeugd wk. De ongestuurde Wintech vieren worden sinds twee jaar met succes ingezet door de nationale juniorenselectie.

Over oude vrouwtjes gesproken: de gemiddelde leeftijd bij de Geeuw is 58.Dat maakt mij dus behalve tot een oud vrouwtje, ook tot de gemiddelde Geeuwer. En over jeugd gesproken: Het was onze jeugd die het initiatief heeft genomen voor deze boot. Want voor ons is rond de 40 piepjong. De jongetjes die straks de boot officieel gaan voorroeien, zijn het gewoon gaan dóen met deze boot en hebben bewezen dat ze ermee overweg kunnen.

 Maar wat is er nou zo bijzonder aan een vier zonder? Behalve dan dat er geen stuurman in zit, wat op zich ongezellig is? Nou, sinds de olympische Spelen wordt het het vlaggenschip van het roeien genoemd. Pure raceboten, volgens Wintech.

In Tokio was er Olympisch goud voor de mannen, met een tijd van 5’ 32” over 2 km. Ondanks een ‘mispeer’ (wat volgens mij een snoek heet) haalden zegoud en een wereldrecord!Scullend.


Deze boot wordt ook afwisselend boord en scullgeriggerd. Leuk dat boordroeien zo een beetje in trek komt. Want boordroeien blijft toch het mooiste werk, als het goed gaat.

 Een snelle, lichte boot dus. Waarschijnlijk de snelste boot vd vereniging. Een primeur en uniek voor onze vloot. Hartstikke leuk!

Eisen: Boordroeien 2, Scullen 3, boeg skiffen 2

 Het water waarnaar deze boot is genoemd is hier 6 km vandaan.Maar hij heet NIET gemaaltje.

De Olympische mannenploeg zou over 6 km 16’ en 36” doen.Onze jongens en meisjes misschien iets langer, maar dat mag de pret niet drukken.

Naar dit water ga je onder 3 bruggen door en heeft de boeg 9 bochten te sturen. Als dat allemaal gelukt is, ben je op de… Joustervaart.

 Joustervaart, met dit gezegende Geeuw-water doop ik u. Ik wens u en uw bemanningen een behouden vaart!

 

ROEIEN     COASTALBOTEN     BOTENDOOP

Op 26 maart van  9.30 u tot ongeveer 12.00u is er een OPEN DAG op de roeivereniging De Geeuw. Je kunt er kennismaken met de sport, een eindje roeien en kennismaken met coastal boten.              Voor meer info:  klik hier. 

 

    Save the dates

Datum: 1 februari 2022

De toertochten voor 2022 zijn bekend. Zie de agenda en onder het ledendeel bij de Toercommissie.Er kan ingeschreven worden op de tweedaagse toertocht in N.-Holland op 14 en 15 mei. Het aanmeldingsformulier hangt in de kantine.

 

 

 

 

    Maatregelen vanaf 26 januari 2022

    Datum: 29 januari 2022

Vanaf 26 januari is de kantine weer open voor iedereen. Er gelden wel  regels. Die regels omvatten o.a. het in bezit hebben van een CTB. Het bestuur heeft besloten niet toe te zien op handhaving van de regels. In plaats daarvan doet ze  een beroep op ieders eigen verantwoordelijkheid. Voor de regels die nu gelden voor de loodsen kantine en kleedkamers, klik hier.

 

      Inspraakavond

Graag willen we dit jaar als bestuur komen met een langetermijnvisie ten aanzien van de vloot en de wijze waarop botenplannen tot stand komen.
Daarom is er op dinsdag 8  februari( dus niet op 7 feb.!!) om 19:30 een inspraakavond. Bestuur en materiaalcommissie zullen dan graag in gesprek gaan over de wijze waarop het botenbeleid en botenplan tot stand kunnen komen. Verder zijn we benieuwd naar de wensen en ideeën die binnen de vereniging bestaan ten aanzien van de vloot. Dat kan zowel in kwalitatief als kwantitatief opzicht zijn en ook variëren van boottype tot boottype.
We zullen deze avond de kantine gebruiken. Graag horen we van tevoren even of je wilt komen zodat we ivm COVID weten of we evt simultaan een teams sessie moeten voeren of een tweede avond moeten gebruiken om een en ander verantwoord te houden.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar 
voorzitter@degeeuw.nl
Mocht je niet kunnen komen, maar wel ideeën en/of wensen hebben, dan kan dat ook per mail.
Het bestuur.

 

   Oprichting Activiteitencommissie

Datum: 26 januari 2022

Na het roeifeest in september 2021 is er een activiteitencommissie opgericht. De leden van deze commissie staan vermeld onder het tabblad Commissies, cq. Activiteitencommissie. Daar is ook verdere info te vinden omtrent hun plannen.  Geplande activiteiten komen ook op de Agenda te staan.

 

     Coastal skiff beschikbaar voor De Geeuw

      Datum: 23 januari 2022

Vanaf vandaag ligt de coastal skiff MARIE in de loods en is beschikbaar voor de leden. WE hebben de skiff voorlopig in bruikleen van Netty Gabel. Voor meer info: klik hier.

 

 

 

 

    Prijsvraag

      Datum: 16 januari 2021

 De vereniging beschikt sinds enkele maanden over een licht en wendbaar volgbootje. Het aluminium scheepje is een occasion van de Zweedse fabrikant Linder. Voor de voortstuwing hebben we gekozen voor een nieuwe betrouwbare Yamaha met stuurwielbediening en electrische start. Al aardig wat momenten hebben verschillende coaches gebruik gemaakt van de nieuwe aanwinst: Om direct aanwijzingen te geven of om video´s van de pupillen op te nemen. De vraag is nu natuurlijk: Hoe gaat hij of zij heten? Wordt het een zweedse meisjenaam, wordt ze (m/v) vernoemd naar een topcoach? Of toch ook maar een waterweg hier in de buurt? Verzin het maar! Wordt jouw suggestie overgenomen....dan verdien je een originele verrassing . De instructiecommissie buigt zich samen met de materiaalcommissaris over de inzendingen. Voor 1 maart 2022 kun je je suggestie indienen via een mail naar secretaris@degeeuw.nl. De uitslag wordt op de open dag bekendgemaakt. De criteria zijn: niet meer dan 12 karakters, passend bij de aard van club en boot, goed uitspreekbaar, origineel.

 

 

 

       GELUKKIG NIEUWJAAR

Het bestuur wenst alle leden een gelukkig 2022 en een sportief jaar waarin veel geroeid kan worden.   

We hopen dat alle beperkende maatregelen spoedig tot het verleden mogen gaan behoren en ons niet meer parten spelen in het nieuwe jaar.

 

 

       Ria Verhaar overleden

         Datum: 24 december 2021

 Ria was jarenlang lid van onze vereniging. Ze heeft in Leeuwarden het roeien geleerd en bij onze club aan menigeen jarenlang de techniek van het roeien bijgebracht. Na een ziekte enkele jaren geleden heeft ze bedankt voor het lidmaatschap. Toch wilde ze graag op de hoogte blijven van het wel en wee van de club. Op maandag-  en donderdagmorgen bij goed weer dacht ze aan haar roeigroep en vroeg waar we geroeid hadden. Een val op de stoep bij haar huis is haar noodlottig geworden. Dank voor je bijdrage aan de club en het roeiplezier.

                                             

SPONSOREN:

finx
webdesign studio vet!