De Geeuw
De Geeuw
ZOEKEN: zoek
Home | VERSLAGEN

TOERTOCHTEN

 

 

Nationale Cryptotocht 15 september 2019

“Het wordt moeilijk dit jaar!” De 62e crypto tocht van de 120 jarige Poseidon Roeivereniging aan de Amstel.

Ook zijn er extra veiligheidsmaatregelen zoals maximaal 20 boten, dus wij behoren tot de uitverkorenen! Met deze opening hebben we gelijk in de gaten dat er wat van afhangt vandaag. We worden begeleid naar onze boten waar we beginnen met  hozen en hier en daar wordt een vlaggetje op gezet. De bootindeling is gemaakt, 2 roeiers en 2 stuurders, waarvan 1 met pen en papier en later zien we dat een verrekijker ook een goede survivaltip was geweest. We roeien naar het startpunt waar een envelop in de boot wordt gereikt en de stopwatch aangetikt. De tijd loopt, go! 45 cryptische vragen met een routebeschrijving en bonusvragen over  19e -eeuwse schrijvers onderweg. Het is om 10 uur nog heerlijk rustig op de Amstel, we genieten van de route, missen soms wat details onderweg, maar de rondvaartboten zijn ons vriendelijk gezind, een praatje, een grapje, de sfeer is goed op de Amsterdamse grachten.  

Half 12 bereiken we de tussenstop. Onze boten worden overgenomen, wij kunnen meteen door naar het pauzespel: de hoelahoep challenge. Daar zijn we best goed in, maar net niet goed genoeg blijkt achteraf. Om half 2 vervolgen we vol goede moed onze tocht met 43 verse cryptische vragen. Het wordt al drukker met het prachtige weer en zodra we via de Singel en de Brouwersgracht, de Prinsengracht opdraaien, herken ik opeens beelden van een mierennest van bootjes groot en klein met wijn drinkende zondagsvaarders, muziek hier en daar tussen allemaal bruggen en poortjes, Geweldig! Ondertussen vinden we ons zelf al wat beter geworden in het zoeken van crypto’s, zoals: Huisvrouwen? Wat verwijst naar een reclamebord: Fem Makelaardij. Er zijn cryptisch veel mogelijkheden op de verschillende vragen, daarin hebben wij ons hopeloos vergist…. Tijdens het diner blijkt dat wij, als je de lijst omdraait, bovenaan staan. Maar dat deert ons niet, wij waren erbij, hebben veel leuke mensen ontmoet en hebben geleerd hoe je cryptisch kan kijken; ‘slaperig’ vertrekken we weer naar ons eigen ‘Geeuw’ clubhuis. Tot de volgende tocht!

 Tinka

 

 

 

Midzomernachttocht met gouden randje

Vrijdag, 21 juni verzamelden zich 13 roeiers op het vlot om de langste dag van het jaar met een nachtelijke roeitocht te vieren. Deze midzomernachttocht is ondertussen een geliefde traditie in onze vereniging, maar dit jaar werd het een bijzonder gedenkwaardige gebeurtenis. Enkele dagen voor onze tocht werd de Geeuw gevraagd om 5 roeiboten te bemannen die met Maarten van der Weijden door Sneek zouden roeien. Spontaan waren alle deelnemers van de midzomertocht bereid hieraan mee te doen en een vijfde boot werd ook gevonden. In totaal 16 roeiers maakten zich dus op weg naar de Zwette, waar de sponsorzwemmers te water gingen. Onze taak was het de verschillende zwemgroepen te scheiden. Het wachten op Maarten duurde wel even, maar de tijd werd verkort door enkele manoeuvres onder de brug en de koffie en chocolademelk die Ellen en Thomas hadden meegenomen. Toen Maarten dan voorbij zwom ( kippenvel!) ging alles heel soepel. Met elegante spoelhalen mochten we tussen het grote publiek doorvaren, een mooie ervaring om de sfeer zo mee te maken.

Nadat de laatste zwemmers bij de van Griffenstraat het water verlaten hadden konden we onze eigenlijke tocht starten. De wherry bleef bij het vlot en de C- boten gingen op weg naar IJlst om daar te picknicken. Het was in de tussentijd donker geworden, maar in IJlst aangekomen merkten we, dat we Maarten weer ingehaald hadden. Zo konden we nog eens van de gezellige drukte genieten.

Op het grasveld konden we dan nagenieten van alle indrukken en werden we met koek en koffie verwend. Zo als het hoort bij een midzomernachttocht gingen we pas na twaalven weer op huis aan. En nu heerste rust op de Geeuw en konden we bij het licht van de maan deze kortste nacht genieten.

Ellen en Thomas, bedankt voor de organisatie! Het was een bijzonder mooie tocht!

 

 

 

Beginnerstocht 

Op zaterdag 6 juli was het zover. Na weken zware training onder de bezielende leiding van onze deskundige (en af en toe tot wanhoop gedreven) instructeurs leek het onze nieuwe vereniging een goed idee om ons – voornamelijk 1ste jaar roeiers - allen mee te nemen op een heuse roeitocht. Diverse ervaren leden waren aanwezig om dit in goede banen te leiden en om tien uur konden 4 wherry’s van wal met in totaal 15 bemanningsleden.

De lage brug bij de Woudvaart was meteen een goede test voor ons aspiranten gezien het feit dat de wind zich liet gelden. Zoals gezegd, de ervaren leden zorgden voor de goede banen en onze weg kon worden vervolgd naar de Brekken. Daar aangekomen bleek er naast de koffie en thee ook heerlijk zelfgemaakt gebak meegekomen te zijn. Ja, de leiding van vandaag bakt graag maar deze keer was het niet verder gekomen dan het snijden van de appeltjes voor de appeltaart. We vermoeden dat de bakkunsten van het thuisfront ook bijgedragen hebben aan de heerlijke smaak van de taart en de cakejes. Na dit aangenaam verpozen werden we natuurlijk wel geacht de opgedane calorieën er weer af te roeien en door de Modderige Ryd, richting Jutryp en IJlst terug naar de Geeuw. Nog snel genoten van een hoog nodig buitje, zodat we die zaterdagmiddag thuis de tuin niet hoefde te sproeien. Op naar de lunch. Ook dit weer tot in de puntjes verzorgd. Lieve mensen, hartelijk dank voor een prachtig georganiseerde en gezellige beginnerstocht, mogen we ook nog mee als we straks geen beginners meer zijn? Afien en Manon

 

 

Fietsen en roeien

Zondag 14 april (2019) vertrokken 11 deelnemers aan een fiets-roei tocht, georganiseerd door de altijd enthousiaste toercommissie. De helft ging eerst fietsen en de andere helft eerst roeien en met de lunch wisselen. Tsa, de helft ? dat is 5,5 fietser en 5,5 roeier. Hoe moet dat? De toercommissie boog zich over dit probleem. Ja natuurlijk (eureka!!) een deelnemer ging alleen fietsen en niet roeien.

Rond 09.00 uur vertrokken we, 6 fietsers en 5 roeiers. De fietsers onder aanvoering van Bowe, een man die zijn Friesland lief heeft en daar mooi over kan vertellen. Door de weilanden richting Reahus (Roodhuis). Daar was een mooi punt voor een koffiestop met heerlijke, volgens grootmoeders recept, eigengebakken cake.

Bowe vertelde dat we hier aan de borders van de vroege Middelsee stonden. Nu keken we uit over weilanden maar eens (in het jaar 1200?) was dit oneindig ver water. De monniken uit de kloosters organiseerden een plan om het land in te dijken. D.w.z zij bedachten het en de burgers/boeren moesten langdurig ploeteren om dit voor elkaar te krijgen. Dankzij hun vasthoudendheid en doorzettingsvermogen stonden wij hier nu over de weilanden te kijken.

Waren de Romeinen hier ook geweest? Nou, kortstondig zei Bowe. Dit natte land lieten ze voor gezien en trokken zich terug tot aan de Rijn. Wel was hun oog gevallen op dat prachtige blonde haar van die Friese vrouwen. Het was zelfs mode geworden onder de Romeinse vrouwen, hun donkere haar te versieren met een streng blond haar. En dat werd afgenomen van de Friese deernen. We keken wat glazig, de mannen dromerig bij deze uitleg, maar Bowe zei dat het echt waar was. Dus was het zo.

We fietsten verder. Een stop bij het kerkje van Lytsewierrum. Bowe wees ons op de kloostermoppen in de onderbouw en de gedenksteen, waarin vermeld stond dat een brood, in die tijd, maar liefst 30 ct kostte (of was het meer?, in ieder geval heel duur).

Rond 12 uur kwamen we aan in Easterlittens. Voordat we naar de lunchplek gingen verhaalde Bowe ons eerst de geschiedenis van het Paaltje (pealtsje) van Easterlittens. De plaatselijke schoenmaker zocht zijn geluk ver weg, helemaal in Amsterdam, maar vond zijn geluk uiteindelijk vlakbij in zijn eigen tuin.

De moraal van dit verhaal knoopten we in onze oren. Geluk moet je niet ver weg zoeken, het ligt gewoon dicht bij, je moet het gewoon zien.

We gingen naar onze afgesproken lunchplaats, restaurant it Kruswetter. Rond 12 uur waren we er en een kwartiertje later arriveerden de roeiers, in de Broeresloot.

Lekker in het zonnetje, genoten van onze lunch, soep met stokbrood. We mochten zelfs twee keer opscheppen, het smaakte prima.

Het werd tijd om te wisselen. De roeiers gingen fietsen en de fietsers gingen roeien.

Of Bowe hetzelfde verhaal vertelde dan hij eerder aan ons had gedaan, moeten jullie maar nagaan aan hetgeen mij bijgebleven was.

Wij roeiden over de Franeker vaart terug richting Sneek. De toch nog frisse wind was gunstig, halve wind of wind mee. Het was een lekker tochtje, aan de vogels en het oprukkende groen, voelde je dat de lente echt toch wel begonnen was. Dankzij die vasthoudende boeren, die dit land toch maar hebben ingedijkt, kunnen wij hier nu onbezorgd roeien. We hadden er een lekker gangentje in, toch kon ik nog een beetje wegdromen, hoog in de lucht zag ik een roofvogel zweven (buizerd?). Het leven was mooi. Voor de brug van Reahus hielden we nog een koffie/theestop. En rond half vier arriveerden we weer in Sneek. De boot uit het water, schoon maken en daar arriveerden ook de fietsers.

Wy hawwe in moaie dei hân!

 

 

 

 Vroeg uit de veren
 
Na een prachtige week waarin ik mijmerde over de mooie zaterdagmorgen die er aan zou komen, werd ik mij vrijdagavond bewust van mijn afspraak voor de volgende ochtend: om 6.30 uur op de roeiclub aanwezig zijn voor de Vroege Vogeltocht! Dat ben ik niet meer gewend. Mijn spullen vast klaar gelegd, warme muts, handschoenen, drinken en boterhammen klaar gemaakt. En lekker op tuk ...
 
Oude tijden herleven, tijdens mijn wedstrijdtijd waren dit hele normale tijden. Rondje hardlopen, nog even ontbijten en op naar de roeibaan. Lekker knallen, terwijl de rest van studerend Nederland in z'n bedje ligt. Blijft toch altijd kriebelen...
 
Maar nu ging ik naar roeivereniging de Geeuw voor een rondje Boazum! Zo'n 25 kilometer onderweg in de vroege ochtend. Iedereen was mooi op tijd, flink aangekleed, want de temperatuur was gevaarlijk dicht het nulpunt genaderd.
 
Met drie C4+ boten gingen we op pad. De route werd uitgelegd. Een kaart met ingetekende route mee. Noodtelefoonnummers er op. Wat kon ons nu nog overkomen? Alleen een prima roeitocht! Om 6.45 uur vertrokken we van het vlot.
 
Via de stad Sneek, richting de Franeker Vaart. Daarna richting Tirns, Reahus en Rien, via de Bozumer Vaart naar Bozum. Daar hebben we het cafe ontdekt. Wat een helden om voor ons om 9 uur al heerlijke koffie/thee te schenken met appeltaart met slagroom! Na een lekker warme pauze stappen we weer in de boten voor de laatste 10 kilometer. Via de Zwette komen we langs Scharnegoutum, en varen we weer richting vlot.
 
Na het opruimen van de boten, dekens, pikhaken, peddels, hoosvaten en wat dies meer zij, was het tijd voor een warme kop koffie om nog even over ons avontuur te babbelen.
 
Wat hebben we het goed gehad!
Ik denk dat ik namens iedereen spreek als ik zeg: Organisatie bedankt en tot snel weer roeis!
 
Roeigroeten,
Mente Kroon

 

Kloostertocht juni 2016

Fred had de organisatie op zich genomen en na een voorbespreking onder het genot van een heerlijke kop koffie gingen we het water op. Op de dag van de helige St Joris! Die de draak zou doden en de de patroon is van o.a. ruiters, zadelmakers,timmerlui, reizigers en toeristen. Dat laatste waren wij die dag en hij gaf ons hulp bij het weer!

Atie, Cecile met Fred in de Zomerrak en Els, Jack en Afke in de Brekken.

De boten gingen vlot van wal. We hoefden geen kleren uit te doen, want door de noorderwind was het fris. Door de grachten gingen we de Franekervaart op richting Tirns. Daar zagen we onderweg het klooster Thabor ( in deze huidige tijd een wijnboerderij) liggen die de ridder Rienck Bockema heeft gesticht. De stuur had de rol van kloosterbroeder ( bidden, zingen en mediteren) en de roeiers waren de lekenbroeders die de economische activiteit ( voortstuwing in ons geval) op zich namen.

In onze meditatieve sfeer genoten we van de prachtige wolkenpartijen en ja er kwam een klein beetje regen uit; maar we hoefden de regenjas niet aan van de stuur: “ het is zo voorbij”.

 

 

 

Dit klopte en we konden op de wal ( Roodhuis) in het zonnetje en in de luwte genieten van de koffie met heerlijke appeltaart ( havermout, dus erg verntwoord!) van Fred!

Vol energie op weg naar Hidaard . Op de afslag de mini- contiki (= overnachtingshutje op vlot) van het Kleine Paradijs bewonderd, waar de gasten net zaten te koffie drinken op hun vlot.

Toen voeren we door de ”schoolplaten die vroeger in onze klassen op de lagere school hingen” .

Prachtig. Zie de mooie foto's van de heren! Op naar het Oldeklooster oftewel Bloemkamp. Hier hadden ze al een nieuwe brug gebouwd, maar de oude lage brug lag er ook nog en die geeft altijd hilariteit in de boot. Dat zulen we een volgende keer missen.

De sturen konden hier laten zien, dat ze ook goed de stuurmanskunst machtig waren en niet alleen maar voor het zieleheil zorgden. Hier kwam Afke in haar element, want aan deze Kloostervaart heeft ze gewoond. Op de boerderij Ruurda State is ze geboren: het eerste meisje in 100 jaar. Het brugje werd toen nieuw gebouwd en is toch vreselijk klein geworden in haar ogen.

Hierna passeerden we het Hugoklooster en kwamen in Bolsward aan.

We gingen niet op zoek naar het klooster van de Kruizebroeders, maar konden bij Josefien en Fred thuis, aan de gedekte tafel aanschuiven en kregen heerlijke mosterdsoep bij onze lunch. Joris paste echt op ons want: het ging meteen flink regenen! Lekker dat je dan binnen zit.

Vervolgens gingen we weer verder: Bolsward door kruisend en dan op naar het Wolsumerketting.Heerlijk voor de  wind.

  

Zonder te roeien gingen we al met een snelheid van 5 km per uur.

 

Het terras hebben we overgeslagen en door naar het Abbegeasterketting. Daar trakteerden de weergoden ons op een fikse hagelbui en we konden niet schuilen onder de brug : we waaiden er onderdoor! We kregen onderweg een heerlijk stuk droge worst van Jacques: de trommel ging op het water keurig van de ene boot naar de andere! In Oosthem nog even wisselen en toen werd er vlot over de Geeuw( in de wind) terug geroeid.

Voldaan met een rood hoofd en door alle laagjes niet koud geworden, ruimden we de boten op en hebben met elkaar een hele goede roeitocht gemaakt. 37 km mogen we in ons logboek bijschrijven.

 

Namens de groep, Afke

 

 

SPONSOREN:

finx
webdesign studio vet!