De Geeuw
De Geeuw
ZOEKEN: zoek
Home | Home | Coastal skiff

 Coastal skiff beschikbaar voor leden De Geeuw

Vanaf zondag 23 januari 2022 ligt de coastal skiff ‘Marie’ in de skiffloods van De Geeuw en is beschikbaar voor de leden. De vereniging heeft de boot voorlopig in bruikleen van Netty Gabel. De bedoeling is, om een jaar lang te peilen of er behoefte is om te varen met dit type skiff.

De coastal skiff is ontwikkeld voor het varen met sterke golfslag, bijvoorbeeld in de kustwateren of bij flinke wind. Ze is daarom veel stabieler dan een reguliere skiff, terwijl het toch een gladde boot is (dit in tegenstelling tot de C1). De boeg is wat hoger, zodat de boot niet snel in de golf duikt, en het wat bredere  achterschip geeft de roeier een ontspannen zit. De laatste jaren groeit de belangstelling voor dit boottype, dat ook steeds meer wordt gebruikt bij roeiverenigingen die op binnenwater varen.

“Het voordeel is, dat ik als beginnend skiffeur niet zo bezig ben met overeind blijven, zodat ik beter kan letten op mijn techniek” zo vat Netty haar ervaring met de boot samen. “De Marie is heel makkelijk te manoeuvreren, maar is daardoor ook wat minder koersvast. Je merkt het dus onmiddellijk als je ongelijkhaalt  aan stuur- en bakboord, dat leer je snel af”. 

De stabiliteit maakt de boot heel geschikt om ook ’s winters mee te roeien, en dat biedt kansen aan mensen die graag skiffen maar het niet helemaal vertrouwen op het koude water. “Bij mij hangt de boot de hele winter ongebruikt in de garage, omdat ik alleen in de zomer roei” zegt Netty. “Dat is zonde, daarom ben ik ook blij dat er een ligplaats kon worden gevonden bij de vereniging, zodat andere mensen hem kunnen gebruiken”.

De Marie ligt in de skiffloods rechts onderaan, met de boeg naar land. De bijbehorende riemen (met wit blad) hangen aan de linkerwand. Enige bijzonderheid:   de boot blijft niet los aan het vlot liggen met alleen de steun van een riem. Daarom moet ze, ook voor even, worden vastgelegd met de lijn die in de kuip zit.

De ‘Marie’ wordt opgenomen in het afschrijfboek en kan op dezelfde manier worden gereserveerd als de andere boten van de vereniging.De regels voor benodigde bevoegdheid, omgang met het materiaal en de melding van eventuele schade zijn van toepassing.

Dus: probeer Marie eens uit, en veel plezier!

 

SPONSOREN:

finx
webdesign studio vet!