De Geeuw
De Geeuw
ZOEKEN: zoek
Home | Agenda | Elfwegentocht - fossielvrij roeien

 WAT is de ELFWEGENTOCHT?

Twee weken feest

De Friese jeugd wil een duurzaam Friesland, zonder klimaatverandering en mét een Elfstedentocht! Daarom reist Friesland van 1 t/m 14 juli 2018 fossiel-vrij zonder een druppel benzine of diesel.

Iedereen kan mee doen MITS het vervoersmiddels geen fossiele brandstoffen verbruikt.

Twee weken lang zullen elektrische en groengasauto’s, deelauto’s, bussen en fietsen, segways, ligfietsen, elektrische boten en andere fossiel vrije vervoermiddelen het verkeersbeeld bepalen.

Op 14e juli wordt de elfwegentocht afgesloten met de grootste duurzame parade van futuristische voer- en vaartuigen van de wereld ooit! Van jong tot oud, van basis- tot hogeschool en van straat en dorp tot energiecoöperatie: de hele mienskip kan meedoen! Op de weg, in het water én in de lucht. Zo maken we in Friesland wereldnieuws!

Parade

Op 14 juli 2018 worden in Friesland drie wereldrecords neergezet! Iedereen kan meerijden of varen, MITS het vervoersmiddels geen fossiele brandstoffen verbruikt.

De grootste stoet elektrische auto’s, elektrische voertuigen en de grootste elektrische botenparade.

Alle fossielvrije voertuigen zijn welkom! Van vrachtwagen op waterstof tot step. Iedereen kan meedoen: elektrische boten, bussen op waterstof, Tesla’s en Hesla’s, auto’s op blauwe diesel, bussen op groen gas, Segways, fietsen, scootmobiels, skelters, roeiboten en nog veel meer!

Afsluitend feest

Na de Parade vieren we feest op het WTC. Dit wordt een prachtige afsluiter van twee prachtige weken! De organisatie van de Elfwegentocht geeft de inhoud nog niet prijs maar reken er op dat “zien en gezien worden” hoog in het vaandel staat.

 

Waarom is de elfwegentocht voor RV De Geeuw interessant?

Omdat er op 12 t/m 14 juli een fossiel vrije vaartocht is georganiseerd van Steenwijk naar Leeuwarden. Daar horen natuurlijk ook spierkracht voortgedreven roeiboten bij. Er doen flink wat roeiers mee aan de tocht. RV De Geeuw kan en mag niet verstek laten gaan in deze happening!!!!

De organisatie van de Elfwegentocht heeft onderstaand draaiboek opgesteld.

Exacte tijdstip van aanvang roeien en aankomst zijn nog niet te geven.

Donderdag 12 juli : Steenwijk - Echtenerbrug

Deelnemers starten bij RV ’t Diep in Steenwijk en gaan die dag naar Echtenerbrug of de Margjepolle in het Tjeukemeer voor de overnachting. RV De Geeuw is deze dag niet aanwezig.

Op de Margjepolle zijn er een aantal avonden - op deze avond speciaal voor belangstellenden en deelnemers van de elfwegentocht - een open lucht theater spektakel door de toneelvereniging uit Bantega. Meer info via http://elfwegentocht.nl/tag/iepenloftspul-bantegea/

Vrijdag 13 juli : Echtenerbrug - Grou

Bij windkracht 1-2 Bf via het Tjeukemeer, Skarster Rien, Langwartder wielen, Noarder Alde Wei, Goaiingarypster Puollen, en Terkaplester Puollen naar Akkrum. Daarna via de Peanster Ee en Pikmeer naar Grou.

Bij windkracht > 2 Bf via de Tjonger, Van Engelenfaert en Hearrenfeanster Kanaal naar Akkrum .

Vanaf Akkrum gaat de route voor roeiers via de Kromme Knilles en de Boorn via Jirnsum naar Grou.

Ergens tussen Goaiingarypster Puollen en Akkrum haken deelnemers van RV De Geeuw aan en roeien mee naar Grou. De organisatie van de Elfwegentocht heeft bij waterpark Yn é Lijte aanlegplekken voor onze roeiboten en opslag van roeimateriaal voor de nacht. Onze deelnemers zorgen zelf voor vervoer naar Sneek zodat er thuis kan worden gegeten en geslapen.

Zaterdag 14 juli, Grouw - Warga – Leeuwarden

DIT IS DE DAG WAARVAN JE NA AFLOOP KUNT ZEGGEN: “IK WAS ER BIJ”.

Reken er zeker deze dag op dat er met lage snelheid en “in konvooi” gevaren word. Vanaf het aquaduct in de Waldwei maakt de NOS opnamen van de intocht in Leeuwarden. Je mag rekenen op een carnavalesk gebeuren van alle deelnemende boten, vergelijkbaar met de Vouga Longa in Venetië. Als je in beeld wilt komen, zorg dan voor een bijzondere outfit. Het is (op het moment van schrijven) nog niet geheel duidelijk welke route door de stad wordt aangehouden om bij het FEC te komen. De organisatie van de Elfwegentocht zoekt nog naar aanleg mogelijkheden voor roeiboten bij het FEC; mogelijk aan het Bisschopsrak. Als de roeiers niet kunnen aanleggen, wordt het terugroeien naar RV Wetterwille, boten eruit en in overleg met Wetterwille daar netjes achter laten. Onze deelnemers bepalen zelf of men nog naar het afsluitend feest in het FEC gaat en op welke wijze ze daar komen. Onze deelnemers zorgen zelf voor vervoer naar Sneek zodat er thuis kan worden gegeten en geslapen.

Zondag 15 juli, de boot / boten van RV De Geeuw terug roeien van Leeuwarden naar Sneek

Voorgestelde route is 35,8 km en gaat via de Potmarge en binnenstad van Leeuwarden naar het Van Harinxmakanaal. Ruim voorbij Deinum via de Bolswarder Trekvaart naar Hoptille, Baerd en Easterlittens. Daarna via de Franeker vaart naar Rien, Reahus, Tirns en Sneek. De windrichting en andere omstandigheden kan spelbreker zijn waardoor de keuze kan worden gemaakt om via de kortste route (27,1 km via De Zwette) terug te roeien.

Dit alles is aan de deelnemers / bemanning van die dag.

HOE KUNNEN LEDEN VAN RV DE GEEUW INSCHRIJVEN VOOR DEELNAME?

De inschrijflijst hangt binnenkort op het prikbord in de kantine van De Geeuw.

Hoe kun je inschrijven? Dat kan per dag, individueel of per groep. De dag met de minste deelnemers is maatgevend voor het aantal roeiers die op de andere dagen geplaatst kunnen worden. Naar gelang van deze deelname worden de C boten afgeschreven voor deze tocht.

Wie het eerst inschrijft heeft de eerste recht op deelname.

De inschrijving sluit op zondag 1 juli 2018.

Behoudens je eigen reis- en verblijfskosten zijn er geen kosten voor de deelnemers.

Deelnemers zorgen zelf voor transport van en naar de in- en uitstap plaatsen.

VOORWAARDEN (van de organisatie)

Iedere persoon en iedere organisatie is ten allen tijde verantwoordelijk voor zijn eigen vervoermiddel. De organisatie van de Elfwegentocht kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor schade aan vervoermiddelen of de inzittenden of voor welke andere calamiteit dan ook.

Coördinatie RV De Geeuw

Fred van der Werf

 

SPONSOREN:

finx
webdesign studio vet!